16 Kasım 2016 Çarşamba

Kuruyemişler



Kuruyemişlerin kavrulmadan yenmeleri gerekmektedir. Çünkü kavruldukları zaman içerdikleri sağlıklı yağlar ısıyla trans yağa dönüşmekte ve çok zararlı hale gelmektedir. Kuruyemişler yağlı oldukları için ısıya maruz kalmadan saklanmalılar, bu nedenle biz kuruyemişleri buzdolabında muhafaza ediyoruz. Cevizi kabuklu alıp birkaç gün yetecek kadar kırıp yiyoruz. 

Badem
Kuruyemişlerin en lezzetlilerindendir. Atıştırmalık olarak çok iyi bir seçenek olduğu kadar bazı yemeklerde de kullanılabilir. Taze ve kuru meyvelerin yanına da çok iyi uyum sağlıyor.


                                       Kavrulmamış Antep fıstığı



Kuru üzüm iyi bir demir deposu ayrıca siyah üzüm çekirdekleri çok güçlü bir antioksidan. Fındıkla, kuru üzüm vaz geçilmez bir ikili oluşturuyorlar ve bu karışımın glisemik indeksinin 20 olduğunu Canan hanımın kitabında görüyoruz. 



Hint fıstığı da denilen ve çoğunlukla Hindistan'da yetişen bu fıstık da çok yararlı ve leziz kuruyemişlerdendir. Kavrulmamış yer fıstığını sevmeyenler için alternatif olabilir.

Fındık başlı başına lezzetli bir kuruyemiş olduğu gibi kuru üzümle birlikte muhteşem bir ikili oluşturur. Fındık yağı da kullanılabilecek en sağlıklı yağlardandır, bir Omega-9 yağıdır. Isıya dayanıklı olduğu için yemeklerde rahatlıkla kullanılabilir. Kokusuz bir yağ olduğu için et yemeklerinde ve çorbalarda zeytinyağı ve tereyağı kokusunu sevmeyenler için  ideal bir yağdır.



Kuru erik, günkurusu kayısıyı çok tatlı bulanlar için mayhoş tadıyla iyi bir alternatif oluşturmaktadır. Diğer kuru meyvelerle karıştırılarak şeker eklenmeden ve kaynatılmadan suda bekletilerek komposto yapılabilir.






Beyne benzer yapısıyla cevizin hafızayı güçlendirdiği, depresyona iyi geldiği ve bunlar gibi sayısız yararları olduğu söylenmektedir. Karatay kahvaltısına en yakışan kuruyemişlerden olduğu gibi salatalar ve yemeklerde de sıkça kullanılır.




Günkurusu kayısının glisemik indeksi taze kayısıdan daha düşüktür. İçine doğal kaymak ve ceviz konularak yendiğinde tüm tatlı ihtiyacınızı giderir. Biz buna mucizevi tatlı diyoruz.          


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder