14 Kasım 2016 Pazartesi

Tatlı Yeme İsteğimizi Nasıl Bastırabiliriz?



Fransa’da yapılan bir araştırmaya göre şeker kokain kadar bağımlılık yapıyor. Çikolata yemeye başladığınızda, beyniniz mutluluk verici hormonlar olan dopamin ve opiat salgılamaya başlıyor. Bu bağımlılık yapıcı hormonlar daha fazla çikolata için sizi dürtmeye başlıyor.

Şekerli yiyecekleri vücudumuz istiyor, çünkü yediğimizde bizi mutlu yaptığını biliyor. Ama bunlar sonunda bizi depresif ve kaygılı yapabilir. 2002’de altı ülkede yapılan bir araştırmaya şeker alımı arttıkça depresyon riski de artıyor.

Şekerin diğer etkilerini zaten biliyoruz. Kilo alımına sebep oluyor, dişleri yıpratıyor, kalp hastalıkları, diyabet ve kanser riskini artırıyor.
Ama şeker tüketimine devam ediyoruz, çünkü “hayır” demek kolay değil. İyi haber ise Doğu’nun bilgeliği ve Batı’nın bilimi şeker dürtüsünü kesmek için bize birkaç strateji öneriyor.

Şeker İsteğini Nasıl Kesersiniz:
1. Güzel Bir Kahvaltı Yapın Yumurta, peynir, zeytin, tereyağı olsun kahvaltınızda. Böylece şekerli bir şey yeme isteğini uzun süre bastırmış, aynı zamanda da metabolizma hızını arttırmış ve vücudunuza enerji pompalamış olacaksınız.

2. Yeşil Sebze Tüketin Brokoli, ıspanak gibi yeşil sebzeler enerjinizi artırır ve içeriklerinde bulunan magnezyum gibi mineraller sayesinde şeker yeme isteğini bastırır.

3. Yapay Tatlandırıcılardan Uzak Durun Yapay tatlandırıcılar şeker isteğini aslında artırıyor ve yağ oluşumunu hızlandırıyor.

4. Güneş Işığı Alın D vitamini serotonin üretmeye yardımcı olur. Mutluluk hormonu serotonin şeker isteğini kontrol altına alacağı için güneş ışığından yararlanmaya çalışın.

5. İyi Yağlardan Yiyin Kabuklu kuru yemişler, somon gibi omega-3 yağı açısından zengin balıklar, zeytinyağı gibi gıdalar kan şekerini sabit tutar, açlığı engeller. Aynı zamanda bunalımı ve kaygıyı engelleyen hormonlar salgılanmasına yardımcı olur.

6. Her Öğünde Protein Alın Vejetaryenler şeker yeme isteğini kontrol altına almada daha çok zorlanırlar. Kırmızı et, beyaz et, yumurta ve balık enerji uyarımı yapar ve şeker isteğini bastıran nörokimyasallar salgılanmasını sağlarlar.

7. 8 Saat Uyuyun Uyku eksikliği şeker yeme isteğine neden olan girelin isimli bir hormon salgılanmasına neden olur. Aynı zamanda iştahı kesen leptin isimli hormonun etkisini azaltır.

Şeker alışkanlığını bırakmak zor olsa da, sonuçları fazlasıyla tatmin edici: daha düz bir karın, daha fazla enerji, daha güzel bir cilt ve daha az doktor ziyareti. http://multiyasam.com/seker-yeme-istegini-bastirmanin-7-yo…/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder