30 Kasım 2016 Çarşamba

Brokoli ve Karnıbaharlı Köfte




Karnabahar ve brokoli buharda pişirilir.
Yoğurma kabına alınır. İstenilen baharatlar ve tuz konur iyice yogurulur
Kuru soğan ve sarımsak ince bir şekilde doğanır bir tavada zeytin yağı ile biraz pişirilir, üzerine kıyma koyulur. Karabiber, maydanoz,  yeşil soğan ve pul biber eklenip karıştırılır.
Pisince ocaktan alınır,  soğuyunca karnabaharlarn üzerine koyulur, iki yumurta kırılır ve iyice yogurulur.
Borcam zeytinyağı ile yağlanır.
Halka halka soğanlar dogranir ve borcama dizilir. Soğan halkalarinin üzerine köfteler dizilir ve fırına verilir.
Afiyet olsun.

Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası. (Elif Açık)

Turşu Yararlı mıdır?



Turşu sağlığınız için faydalı mıdır? Cevap turşu yapımında kullanılan yönteme göre değişmektedir. Aşağıdaki makale geleneksel ve modern yöntemi incelenmekte ve bu yöntemlerin nihai ürünün besin değerlerini nasıl etkilediğini göstermektedir. .

Biliyor Muydunuz?
Kornişon turşusu Amerika Birleşik Devletleri’nde en sık tüketilen turşu çeşididir. Bunlar genellikle sandviç, hamburger ve diğer atıştırmalıklar ile birlikte servis edilirler.

Günlük yemeklere keskin bir tat eklemek istediğinizde turşu uzun zamandır ilk tercih olmuştur. Onlar kesinlikle yemeği daha heyecanlı bir hale getiren lezzet arttırıcılarıdır. Ancak, sağlık açısından turşunun herhangi bir besin değeri var mıdır? Turşu yemeklere tat katmanın haricinde onlara besin değerleri de katıyor mu?

Turşu Sağlık İçin Faydalı Mıdır?
Daha önce belirtildiği gibi, cevap turşu yapımında kullanılan yönteme göre değişmektedir. Salatalık gibi sebzeler ya da elma, şeftali ve armut gibi turşu yapımında kullanılan meyveler şüphesiz besleyicidir fakat turşu yapım süreci son ürünün besin içeriğini belirler. Bunlar aşağıda ele alınmıştır;
Doğal Fermantasyon:
Turşu yapımında kullanılan geleneksel fermantasyon yönteminin, turşu yapımında kullanılan sebze ve meyvelerin besin değerlerini koruduğu tespit edilmiştir. Bunun nedeni geleneksel fermantasyon yönteminde herhangi bir ısı veya kutulamanın kullanılmamasıdır. Sadece rafine edilmemiş deniz tuzu ya da fermantasyon için kullanılır. Bu şekilde doğal olarak fermente edilen turşular sindirimi kolaylaştırdığı bilinen faydalı bakteriler açısından da iyi bir kaynak sağlar. Yani doğal olarak üretilen bu turşulardan küçük miktarlarda tüketmek, bağırsaklardaki faydalı bakterileri artırmak için kolay bir yoldur. Sindirimi geliştiren bu faydalı bakteriler bağışıklık sistemini geliştirmenin yanında, B ve K vitaminleri sentezinde de önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca turşu doğal bir şekilde fermente edildiğinde, ısıya duyarlı vitamin ve mineraller de kaybolmaz. Bu geleneksel yolla fermente edilen turşunun en önemli faydalarından biridir.

Modern Turşu Yöntemleri:
Bugünlerde turşu kurmanın en yaygın yolu olan sirke-tabanlı pastörize turşular ısıl işlem görmektedir. Her ne kadar bu süreç ürünün raf ömrünü uzatsa da, zengin enzimler ve yararlı bakterilerin yanı sıra ısıya duyarlı vitaminleri öldürmektedir. Isıtma işlemi nihai ürünün besin değerini düşürür. Yani, modern yöntemlerle üretilen turşuların doğal olarak üretilen turşulara göre besin değerleri azalmaktadır.
Porsiyonlarınıza Dikkat Edin!
Hiç şüphe yok ki geleneksel yöntemle fermente edilen turşu, sağlıklı ve lezzetlidir ancak kesinlikle aşırı tüketimini önlemek gerekir. Nedeni ise oldukça basit turşunun yüksek tuz içeriği! Turşuyu daha uzun bir süre için muhafaza edebilmek için ekstra tuz ilave edilmesi gereklidir. Yani çok fazla turşu tüketmek ekstra tuz almak demektir.
Örneğin bir kornişon turşu 306 mg sodyum içeriği ile günlük sodyum ihtiyacının %13’ünü karşılar. Yani günde bir kaç tane turşu tüketirseniz günlük ihtiyaç olan 2.300 mg’ı aşabilirsiniz. Yüksek miktarda tuz alımı yüksek tansiyonun en önemli sebeplerinden biri olmuştur. Çok fazla sodyum alımı da vücudun susuz kalmasına neden olarak böbrek hasarı, kalp krizi ve inme riskini arttırabilir. Bu sağlık riskleri akılda tutulmalı ve turşu tüketiminde kesinlikle aşırıya kaçılmamalıdır.
Turşu Suyu:
Çok küçük miktarlarda turşu suyu içmenin de bazı sağlık faydaları olabilir. Yüksek sodyum içeriği nedeniyle turşu suyu içmek, kas kramplarının ve akşamdan kalmalık belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olabilir. Pek çok sporcu turşu suyunun spor ile bağlantılı kas kramplarını rahatlattığını bildirmiştir.

Hamilelikte Turşu Tüketimi:
Genellikle kadınların hamilelik dönemlerinde turşuya aşerme eğilimleri olduğu görülmüştür. Hamile bayanlarda turşu tüketimi çok endişe yaratacak bir neden olmasa da, turşunun çok yüksek tuz içeriği nedeniyle porsiyon konusunda dikkatli olunmalıdır.
Sonuç olarak doğal fermantasyon yöntemi turşu üretiminin orijinal yöntemidir ve bu şekilde üretilen turşular yıllar boyu sağlıklı ve lezzetli yemeklerin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Besin değerlerinin ve faydalı bakterilerin ölmesi nedeniyle ısıl işlem görmüş turşulardan kaçınmaya çalışın. Az miktarda tüketildiğinde sağlıklı olan turşuları aşırıya kaçmadan tüketmeye özen gösterin!


http://www.bilgiustam.com/tursu-saglik-icin-faydali-midir-zararli-midir/

22 Kasım 2016 Salı

Çökelek Salatası

    

    
     1 kase çökelek,
  • 1/2 demet maydonoz,
  • 4 dal taze soğan,
  • 1 tatlı kaşığı pul biber,
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı

  • Taze soğan ve maydanozlar ince ince doğranır.
    Bir kabın içerisine alınır.
    Üzerine çökelek ve pul biber, eklenip harmanlanır.
    Son olarak zeytin yağı ilave edilip, karıştırılır.
    İstenilen zaman servis edilebilir.


  • 19 Kasım 2016 Cumartesi

    Yer Elması Çorbası





    Malzemeler:
    • yaklaşık 750gr yerelması
    • 1 adet kuru soğan
    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    • yarım su bardağından biraz az kırmızı mercimek
    • yaklaşık 1,5lt kaynamış su
    • tuz
    • limon
    Hazırlanması:
    1. Yerelmalarını soyup limonlu suda bekletin. Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında kavurun.
    2. Soğan şeffaflaşmaya başlayınca yerelmalarını küp küp doğrayıp tencereye ekleyin. Mercimeği yıkayıp tencere ilave edin ve birkaç kez daha karıştırın.
    3. Kaynamış suyu ekleyip mercimekler ezilene kadar pişirin. Pişince blendırdan geçirin, kıvamı koyu gelirse su ilave edin. Tuzunu ekleyip limon suyula servis yapın.

    Yumurta Yiyemeyenlere Alternatif Besinler


    18 Kasım 2016 Cuma

    Akşam Yemeği Menü Önerileri

    Mercimek çorbası
    Sebzeli et sote
    Barbunya
    Yoğurt

    Ciğer
    Brokoli çorbası
    Salata
    Turşu

    Mercimek çorbası
    Kıymalı pazı yemeği
    Turşu Yoğurt

    Kapuska
    Yoğurt
    Köfte
    Turşu

    Kapuska
    Yeşil mercimek salatası
    Yoğurt

    Tarhanalık domates çorbası
    Domatesli biberli biftek
    Yoğurtlu köz kırmızı biber
    Salata

    Bulgursuz mercimek köftesi
    Köfte
    Yoğurt
    Turşu

    Mercimek çorbası
    Kuzu incik,
    2 kaşık bulgur pilavı
    Salata
    Ayran

    Mercimek köftesi
    Havuç salatası
    Domates soslu mantarlı biftek
    Ayran

    Fırında palamut
    Salata
    Mercimek çorbası

    Tarhana çorbası
    Ispanak yemeği
    Yoğurt
    Tursu

    Tarhana çorbası
    Kıymalı pırasa yemeği
    Turşu
    Ayran

    Kıymalı karnabahar
    Domates soslu fırında patlıcan biber
    Yoğurt
    Salata

    Domates çorbası
    Etli kırmızı biber dolması
    Yoğurt
    Salata

    Sebze çorbası
    Fasulye salatası 
    Yoğurt

    Kuru köfte
    Piyaz
    Yoğurt

    Mercimek çorbası
    Patlıcan musakka,
    Yoğurt
    İki kaşık bulgur pilavı

    Etli karnabahar yemeği
    Kuru börülce salatası.
    Yoğurt

    Kıymalı pırasa
    Ev yoğurdu
    Cevizli brokoli salatası

    Kereviz çorbası
    Zeytinyağlı domatesli Brüksel lahanası
    Mevsim salatası
    Yoğurt

    Mercimek çorbası
    Barbunya
    Turp
    Yoğurt

    Mercimek çorbası
    Kıymalı ıspanak
    Ev yoğurdu

    Fırında sebzeli tavuk sarma
    Mercimek salatası
    Yoğurt

    Fırında köfte
    Marul salata
    Kabak borani

    Tarhana çorbası
    Yeşil biberli mantar sote
    Ispanak yemeği
    Yoğurt

    Yoğurtlu kereviz salatası
    Unsuz mercimek böreği
    Hindi eti veya tavuk

    Yumurtalı pazı kavurması
    2 kaşık bulgur pilavı
    Ev yapımı turşu
    Evde mayalanan yoğurt

    Tarhana çorbası,
    Fırında balık
    Yeşil fasulye

    Maş fasulyesi salatası
    Köfte
    Yoğurt

    Kıymalı bamya
    Mercimek corbasi
    Salata
    Yogurt

    Zeytinyağlı pırasa
    Tarhana çorbası
    Et sote
    Yogurt

    Biber dolması
    Yoğurt
    Barbunya

    Karnıyarık
    2 kaşık bulgur
    Yoğurt
    Turşu

    Karnabahar mantısı
    Çorba,
    Salata

    Etli kereviz
    Tarhana çorbası
    Turplu salata
    Brokoli
    Yoğurt

    Ispanak
    Çorba
    Salata

    Zeytinyağlı enginar
    Deniz börülcesi zeytinyağlı sarımsaklı
    Kırmızı biber zeytinyağlı sarımsaklı

    Sebze çorbası
    2 kaşık bulgur pilavı
    Taze fasulye

    Yoğurt çorbası
    Yeşil mercimek
    Izgara tavuk
    Salata

    Pırasa
    Börülce salatası
    Köfte

    Lahana sarması
    Mercimek çorbası
    Yoğurt
    Turşu

    Kuru fasulye
    2 kaşık bulgur pilavı
    Yoğurt soslu kuru biber ve patlıcan
    Turşu

    Ispanaklı ve kıymalı yumurta
    Yoğurt
    Salata

    Kıymalı patlıcan musakka
    Kuru fasulye
    Turşu
    Ayran

    Fırında pirzola
    Yeşil salata
    Brokoli
    Kırmızı lahana turşusu
    Sebze yoğurtlama.

    Etli ya da tavuklu nohut
    Sarımsaklı yoğurtlu karnabahar haşlama
    Mercimekli bulgur pilavı
    Mevsim salatası

    16 Kasım 2016 Çarşamba

    Yeşil Mercimek Köftesi

      

         1 su bardağı yeşil mercimek

  • 2 soğan
  • Zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber
  • Karabiber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • Taze soğan
  • Marul yaprakları


  • Mercimeği yıkayıp üzerini geçecek kadar su ilavesi ile haşlayın. Suyu çekilince 2 saat kadar bekletin. Soğanları yemeklik doğrayıp tavada zeytinyağında soteleyin. Biber salçası ile domates salçasını ilave edin. Salçalı karışımı mercimeğe ilave edip yoğurun. Karabiber, kırmızı pul biber ve tuzu karışıma ilave edin. Kıyılmış maydanoz ve dereotunu, doğranmış taze soğanları ekleyip yoğurmaya devam edin. Nemli elinizle ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak köfteler hazırlayın. Marul yapraklarını servis tabağına yayın. Üzerine köfteleri yerleştirip servis yapın.

    Not: Tarif Karatay mutfağına uygun hale getirilmiştir.
    http://www.lezzet.com.tr/yemek-tarifleri/diger-tarifler/baklagil-ve-tahilli-yemekler/yesil-mercimek-koftesi

    Yumurtalı Ispanak

        

    Malzemeler

         1 Kilo ıspanak,

  • 2 Adet kuru soğan,
  • 4 Adet yumurta,
  • 2 Yemek kaşığı tereyağı,
  • Kırmızı pul biber,
  • Kaya Tuzu.


  • Yapılışı

    Ispanaklar yıkandıktan sonra doğranır. Bir tencerenin (veya büyükçe bir tava) içine yemeklik doğranmış kuru soğan, tereyağıı ve ıspanaklar konur. Kısık ateşte, arada karıştırarak pişirilir. Yumurtalar ayrı bir kâsede çırpılıp ıspanaklar piştikten sonra üzerine eklenerek karıştırılır ve çok kısa bir süre pişirilir ve altı kapatılır. Altı söndürüldükten sonra kaya tuzu ve kırmızı pul biber ilave edilir. 
    Ev yapımı yoğurt ile de çok güzel olur...

    http://woto.com/ispanak
      

    Fırında Peynirli Kabak

    Malzeme

    • 8 Adet orta boy kabak,
    • 2 Su bardağı beyaz peynir,
    • 2 Adet yumurta,
    • 1/2 Demet dereotu.
    Yapılışı
    Kabakların dış kabukları sıyrılır. Çok az suda haşlanır. Haşlanmış kabaklar ortasından boyuna ikiye ayrılır, bir kaşık yardımıyla içleri alınır (alınan içler ile kabaklı bulgur pilavı yapılabilir) ve zeytinyağıyla yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Beyaz peynir, yumurta, ve dereotu karıştırılır. Kabakların içleri bu karışımla doldurulur.  Fırının ızgarası yakılarak 200 derecede üstleri kızarana kadar pişirilir. Peynirin tuzu yeterli geleceği için ayrıca tuz ilave edilmez.

    http://woto.com/firinda-peynirli-kabak

    Köfteli Pırasa

        



        1 Kilo pırasa,
  • 3 Adet domates,
  • ½ Yemek kaşığı biber salçası,
  • 2 Yemek kaşığı tereyağı,
  • Kaya Tuzu.

  • Köftenin yapılışı

         300 Gr. Kıyma,
  • ½ Su bardağı ince bulgur,
  • 1 Adet soğan,
  • 1 Çay kaşığı karabiber,
  • 1 Tatlı kaşığı kaya tuzu.

  • Köfte malzemelerinin hepsi büyük bir kaba konup, kıyma bulguru tutana kadar iyice yoğrulur. Daha sonra misket büyüklüğünde köfteler hazırlanır.

    Pırasanın Yapılışı
    Pırasalar yaklaşık 1 - 2 cm eninde doğranır. Bir tencereye önce yağ, domates, biber salçası konur ve az bir süre çevrilir, sonra pırasalar eklenir ve bir süre daha çevrilir. Bundan sonra bir su bardağı kaynar su ve köfteler ilave edilir ve kısık ateşte pişirilir. Altı söndürüldükten sonra kaya tuzu ilave edilir. Yanında limonla servis yapılır. 

    Kaynak: https://woto.com/@karataymenusu#etli-sebze-yemekleri

    Soğanlı Baharatlı Ciğer



    Malzemeler
    500 gr. Dana Ciğer
    2 adet Soğan
    2-3 diş Sarımsak
    1/2 çay bardağı Sıvı Yağ
    1 çay kaşığı Tuz
    1/2 demet Maydanoz
    1 çay kaşığının ucuyla Karabiber


    Hazırlanışı:
    1- Sinirlerinden ayıklanmış, temizlenmiş, kuşbaşı doğranmış ciğerleri bir süzgeçe alın ve güzelce yıkayıp süzün.
    2- Yarım ay şeklinde soğanları doğrayın. Yapışmayan tavaya sıvı yağı alıp soğan ve ciğerleri sürekli kavurarak karıştırın. Ciğer çok çabuk pişer. Dikkat edin. Baharatları ekleyip, rendelenmiş sarımsağı ekleyip karıştırıp ocaktan alın.
    3- Yıkanmış temizlenmiş ince doğranmış maydanozları ciğerin üzerine serpip sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

    Glisemik İndekse Göre Ne Yiyip Ne Yemeyeceğiz?







    Eğer kilo vermek ve hayat boyu verdiğimiz kiloda kalmak istiyorsak; önce mutfak dolapları ve buzdolabını yüksek glisemik indeksli yiyeceklerden arındırmamız gerekir. Daha sonra da bu yiyecek ve içecekleri satın almamak, evimize, mutfağımıza, buzdolabımıza ve vücudumuza sokmamak şarttır!
    Evimize ve mutfağımıza hiçbir zaman girmeyecek olan ve 7’den 70’e herkesi ilgilendiren, yüksek glisemik indeksli (Gİ=100) yiyecekler ve içecekler hangileridir, biliyor muydunuz?

    1. HER TÜRLÜ EKMEK, SİMİT, TOST, KURU VE YAŞ PASTALAR.
    2. PİRİNÇ PİLAVI.
    3. MAKARNA, BÖREK.
    4. ŞEKER, ÇİKOLATA VE HER TÜRLÜ TATLI.
    5. REÇELLER, BAL.
    6. PEKMEZ.
    7. TATLANDIRICILAR.
    8. ÜZERİNDE DİET YAZAN HER YİYECEK VE İÇİCEK.
    9. TAZE SIKILMIŞ VE HAZIR MEYVA SULARI.
    10. BÜTÜN ŞEKERLİ VE GAZLI İÇECEKLER. (KOLA, GAZOZ vs.)
    11. PATATES, MISIR.
    12. TAVUK.
    13. KARPUZ, KAVUN.
    14. HER TÜRLÜ KIZARTMA.
    15. HAZIR ÇORBALAR.
    16. SUCUK, SALAM, SOSİS, FÜME ET VE BALIK.
    17. YEMEKLER PİŞİRİLİRKEN TERBİYE YAPILMIYACAK.
    18. SÜT TOZU, KREMA


    Gİ 0 – 30 arası ise doyana kadar yiyoruz,
    Gİ 31 – 55 arası ölçülü yiyoruz (Örneğin Nohut, bulgur),
    Gİ 56 – 70 arası yemiyoruz veya eser miktarda yiyoruz (Örnek haşlanmış havuç),
    Gİ 71 – 100 Mutfağa bile sokmuyoruz.



    YASAKLAR
    (Glisemik indeksi yüksek gıdalar)
     SERBESTLER
     (Glisemik indeksi düşük gıdalar)

    Un ve unlu her türlü gıda
    (Ekmeğin her çeşidi) - 

    Kavrulmuş kuru yemişler

     Ceviz
     Kavrulmamış fındık, fıstık, badem
    Her türlü şeker,
    Şekerli her türlü gıda,
    Her türlü tatlandırıcı ve diyabetik ürünler

     Günkurusu kayısı
     (3-5 ad)
    Pirinç,
    Patates,
    Pişmiş Havuç

     Bulgur
     Pişmemiş havuç

    Karpuz, kavun, üzüm, incir, muz
     Şeftali, elma, erik, kiraz v.b. 
     (Günde 1 porsiyon)

    Markette satılan tavuk, yumurta
    ve
    Markette satılan fabrikasyon her türlü
    ürün ile Sucuk, Salam, Sosis
     Serbest dolaşan tavuk,                                          Doğal her türlü ürün
     ve
     Yumurta ile Pastırma

    Her türlü meşrubat (diyet – light ürünler dâhil), meyvalı yoğurt, Nescafe, her türlü alkollü içkiler,
     Bol su (günde en az 2 litre)
     Maden suyu
     Ev yapımı yoğurt ve
     Bu yoğurttan yapılan Ayran
     Bitki çayı
     Türk kahvesi
     Filtre kahve

    Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, margarin
     Tereyağı
     Zeytinyağı
     Fındık yağı

    Tahıllar
     Et
     Balık
     Sebze
     Salata 
     Bakliyat 
     Yer fıstığı

     Ara öğünler, doymadan sofradan kalkmak, 
     saat 20:00 den sonra bir şeyler yemek          veya atıştırmak.

     Şayet ara öğün yeme ihtiyacı hissederseniz     bilin ki bir önceki yemeği doyana kadar
      yememişsiniz.

     Kalori hesabı olmadığı için serbest gıdaları
     saat 20:00 yi geçmemek koşuluyla doyana
     kadar yemek, tercihan günde 2 öğün yemek

     (saat 20:00 den sonra Su, Kahve, Çay,
      Ayran, Maden suyu içilebilir.)



    Peynirli Izgara Kabak Rulo


    Malzemeler:
    5 tane orta büyüklükte kabak...
    1 su bardağı lor peynir
    ½ su bardağı beyaz peynir
    ½ demet dereotu
    1 çay bardağı biberli yeşil zeytin
    1 tane kapya biber
    1 çay bardağı zeytin yağ
    Tuz ,karabiber,pul biber


    Hazırlanışı;

    Öncelikle kabakları ince uzunlamasına kesin, ardından tuzlayın. Hepsini tuzladıktan sonra sulanan kısımlarını kağıt havlu ile bastırarak kurulayın.Kabakların iki yüzüne fırça ile sıvı yağ sürün.Teflon tavada ya da ızgarada kabakların her iki yüzünü ızgara edin.Kapya biberi, dereotu ve yeşil biberleri incecik doğrayın.Diğer malzemelerin tamamıyla peynir ve zeytinleri karıştırın.Elde ettiğiniz karışımdan her bir kabak şeridine bir parça koyup rulo şeklinde sarın.Yan yana dizip dereotu ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
    diyetyemeklertarifleri.org

    Mantar Yatağında Tavuk Sote


    Malzemeler

    • 400-500 gram büyük mantar
    • 150 gram  kemiksiz tavuk göğüs
    • 1 adet köy biberi
    • 1 adet kırmızı kapya biber
    • 1 adet soğan
    • 2-3 diş sarımsak
    • 1 tatlı kaşığı salça
    • 2 adet domates ya da 2 yemek kaşığı domates konserve
    • Mantarların içine koymak için tereyağ
    Üzeri için;
    • Kaşar peynir

    Yapılışı

    Öncelikle mantarlarımızı güzelce yıkıyoruz ve saplarından ayırıyoruz. Sayıya göre bir borcama dizip içlerine ufak ufak tereyağ koyuyoruz. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dk pişiriyoruz. Mantarlar kendi suyunu bırakıyor. Mantarların içi su ile dolabilir onları borcama akıtabilirsiniz. Mantarlar pişerken tavuk soteyi yapıyoruz.

    Bir tavaya soğan ve sarımsakları yemeklik doğrayıp pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Yaklaşık iki dilim halinde olan tavuk göğüsleri ufak ufak küp küp doğruyoruz. Pembeleşen soğanların üzerine koyup rengi dönene kadar bekliyoruz. Sonra biberleri ufak ufak doğrayıp ekliyoruz. En son domates ve salçamızı da ekleyip yarım çay bardağı kadar su ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Tuzunu da eklemeyi unutmuyoruz. O sıra da mantarlar pişmiş olur. Fırından pişen mantarları çıkarıp içine tavuk soteyi koyup üzerine de kaşar rendesi koyuyoruz. Mantarların suyu borcamda kalıyor. Kaşarların üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Kızarınca fırından çıkarıp servise hazır hale getiriyoruz.

    http://www.nefisyemektarifleri.com/mantar-yataginda-tavuk-sote/

    Yoğurtlu Pırasa Kavurması




  • 1 kg pırasa
  • 1 adet soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber, pul biber
  • Sıvıyağ

  •       Üzeri için;
    • 1 kase yoğurt
    • Tereyağı
    • Pulbiber
    Pırasaları yıkayıp halka şeklinde ince ince kesip hazır edelim, soğanı sarımsağı yemeklik doğrayıp yağda kavuralım, pırasayı ekleyip hafif kavrulduktan sonra tuz ve baharatları ekleyip, 1 çay bardağı su ekleyip orta ateşte kapağını  kapatıp pişirmeye bırakalım, pırasalar pişip soğuyunca üzerine yoğurdu dökelim, son olarak tereyağını eritip pul biberi koyalım ,yoğurdun üzerine gezdirelim.

    Kaynak: http://www.nefisyemektarifleri.com/yogurtlu-pirasa-kavurmasi-harika/

    Kuruyemişler



    Kuruyemişlerin kavrulmadan yenmeleri gerekmektedir. Çünkü kavruldukları zaman içerdikleri sağlıklı yağlar ısıyla trans yağa dönüşmekte ve çok zararlı hale gelmektedir. Kuruyemişler yağlı oldukları için ısıya maruz kalmadan saklanmalılar, bu nedenle biz kuruyemişleri buzdolabında muhafaza ediyoruz. Cevizi kabuklu alıp birkaç gün yetecek kadar kırıp yiyoruz. 

    Badem
    Kuruyemişlerin en lezzetlilerindendir. Atıştırmalık olarak çok iyi bir seçenek olduğu kadar bazı yemeklerde de kullanılabilir. Taze ve kuru meyvelerin yanına da çok iyi uyum sağlıyor.


                                           Kavrulmamış Antep fıstığı



    Kuru üzüm iyi bir demir deposu ayrıca siyah üzüm çekirdekleri çok güçlü bir antioksidan. Fındıkla, kuru üzüm vaz geçilmez bir ikili oluşturuyorlar ve bu karışımın glisemik indeksinin 20 olduğunu Canan hanımın kitabında görüyoruz. 



    Hint fıstığı da denilen ve çoğunlukla Hindistan'da yetişen bu fıstık da çok yararlı ve leziz kuruyemişlerdendir. Kavrulmamış yer fıstığını sevmeyenler için alternatif olabilir.

    Fındık başlı başına lezzetli bir kuruyemiş olduğu gibi kuru üzümle birlikte muhteşem bir ikili oluşturur. Fındık yağı da kullanılabilecek en sağlıklı yağlardandır, bir Omega-9 yağıdır. Isıya dayanıklı olduğu için yemeklerde rahatlıkla kullanılabilir. Kokusuz bir yağ olduğu için et yemeklerinde ve çorbalarda zeytinyağı ve tereyağı kokusunu sevmeyenler için  ideal bir yağdır.



    Kuru erik, günkurusu kayısıyı çok tatlı bulanlar için mayhoş tadıyla iyi bir alternatif oluşturmaktadır. Diğer kuru meyvelerle karıştırılarak şeker eklenmeden ve kaynatılmadan suda bekletilerek komposto yapılabilir.






    Beyne benzer yapısıyla cevizin hafızayı güçlendirdiği, depresyona iyi geldiği ve bunlar gibi sayısız yararları olduğu söylenmektedir. Karatay kahvaltısına en yakışan kuruyemişlerden olduğu gibi salatalar ve yemeklerde de sıkça kullanılır.




    Günkurusu kayısının glisemik indeksi taze kayısıdan daha düşüktür. İçine doğal kaymak ve ceviz konularak yendiğinde tüm tatlı ihtiyacınızı giderir. Biz buna mucizevi tatlı diyoruz.